7 May 2018

Travelog by Premium Beautiful Expert - Bali 2018 - Day 2


Hai dearie.. first of all thank you sudi baca travelog Bali Zati ni. Ni nak sambung cerita untuk Day 2 kat Bali. Entry kali ni panjang skit, sebab banyak aktiviti 😍

Day 2 - seawal jam 8.30am kitorang dah keluar hotel. Waktu kat sini sama je macam kat Malaysia, tapi masuk waktu sembahyang awal. Subuh dalam pukul 5am macam tu. Cepat.



1st destination adalah ke Barong Dance. Entrance fee untuk show ni adalah IDR100,000 per pax. Barong Dance ni mengisahkan pergaduhan antara kuasa baik dan jahat yang menggunakan black magic.

Storyline dia, frankly speaking sangat boring. Dah la apa yang performer tu cakap tak paham, pastu banyak sangat watak.





Dah bosan sebenarnya ni 😬

Nak body melentik & slim macam dancer ni, pakai korset Premium Beautiful 😍 (kena la selit jugak Premium Beautiful kan)



Sebab dah bosan, kitorang keluar je walaupun show tak abis lagi.

Next destination Pak Joni bawak ke kilang pembuatan Silver and Gold.

Semua pembuatan aksesori daripada silver & gold ni adalah hand-made dan unik.








Masuk ke ruangan pameran, maka terbelilah silver ring ni. Tapi en somi yang bayo, thank you Yang 💓


  
Lepas daripada tempat ni, menuju la kitorang ke kilang pembuatan batik pulak. Tapi masuk sekejap je sebab dulu dah pegi dah tempat ni. Bawak Isaac pun dia tak appreciate pun benda-benda ni.

Next is activity lasak sikit. Kitorang bagitau kat Pak Joni tu nak main ATV. So dia bawak la ke Green Bali Adventure ni.

Bayaran dia adalah lebih kurang IDR2,000,000. Rate dia sebenarnya dalam USD. 'Tapi bapak dari Malaysia, jadinya saya bagi harga rupiah', katanya 😁

Harga tu untuk 1 setengah jam perjalanan masuk kawasan kampung, sawah, alur sungai dan laluan yang penuh lumpur buatan sendiri. Termasuk juga sewa boot, locker, lunch dan jugak lepas abis main tu boleh mandi kalo nak.



Sebagai permulaan, praktis dulu pusing-pusing kat tempat parking. As a 1st timer, bawak ATV ni memang rasa berat. Sebab tempat tekan minyak dia kat handle tu. Bukan macam motor main pulas-pulas, tapi tekan dengan ibu jari. Tertekan kuat, berdesup nanti peginya.




Sepanjang perjalanan tu ada sorang guide di depan. Kemudian Zati, then en somi dengan Isaac. Suspen ooo.. tambah la Zati tak pernah bawak motor sebelum ni. Basikal tu tau la 😜





Ni dah masuk ke jalan kampung. Lepas tu masuk ke alur sungai. Laluan dia turun bukit yang agak menjunam skit. Guide tu suruh dekatkan tayar depan ATV Zati ni ke tayar belakang dia. So dia je yang control ATV tu. Nak elakkan jatuh tertonggeng ke depan la tu kot 😜 Dorang kat belakang tu ok je. Ye la en somi dah biasa bawak motor. Tau la dia macam mana nak control.




Last-last dorang pulak terlekat dalam sungai tu 😁



Lepas daripada sungai ni, masuk kawasan sawah. Best je scenary dia, tapi takleh nak enjoy the view sangat sebab focus nak control ATV tu je 😄

Cuaca panas tapi berangin. Dalam hati abis la sunburn muka. Muka cuma tepek Day Cream Infinence je yang ada SPF30. 

Trek lepas ni masuk lumpur pulak. Aduihhh.. dah la pakai seluar putih. Abis la kotor. Sebenarnya memang Pak Joni dah pesan bawak extra baju & seluar untuk aktiviti arini. Kalo kotor boleh tukar.







Ni trek lumpur yang paling dalam. Masa ni dalam hati kata abis la seluar aku 😥



Abis main lumpur, kitorang rehat sekejap. Kat tempat rehat ni ada buaian, syok la Isaac 😁



Bila dah hilang penat, maka kitorang balik la ke pangkal jalan. Nasib baik tak lalu jalan masuk sungai tu lagi hehe.

Dah sampai base, tukar seluar. Alhamdulillah tak banyak sangat kena air lumpur. Pastu kitorang lunch. Dorang sediakan sandwich telur & fries. Sambil makan, pilih gambar mana yang kita nak. Ofkos la kena bayar 😉


Tengah syok pilih gambar, tengok-tengok semua makanan Zati abis dirembat dek Isaac. Tinggal sayur je kat kita huhu. Lapar betul la tu. 

Nasib baik la tak lapar sangat pun. Breakfast pagi tu dah makan 3 keping roti & Min Kaffe, my favorite coffee 😍 So perut tak lapar sangat la pun.



Seterusnya kitorang ke destinasi kopi luwak, atau dikenali dengan kopi taik musang. Ada yang kata kopi ni bukan najis sebab bila musang tu makan biji kopi tu, yang keluar daripada saluran najis musang  tu adalah biji kopi tu masih dalam keadaan yang sama. Means tak hancur macam taik la. So bab ni, tak berani nak komen apa-apa. Wallualam.


























INi sample kopi & teh yang dibuat di sini.
Paling best Ginger Tea dia. Terasa pedas halia dia tu. Sample ni FOC 😀

I
Ini dia kopi luwak, served with kerepek pisang & ubi keledek. Secawan IDR50,000.



En Suami, Isaac & Pak Joni



Another attraction kat tempat kopi luwak ni ada disediakan buaian. Kena bayar la kalo nak naik. Since Isaac kecik lagi, dia naik je la buaian yang free ni. Tu pun dah seronok sangat dia sampai taknak stop. Yang berbayo tu memang menarik la sebab tempat dia atas bukit skit. Tinggi.



Next destination adalah Tegallalang Rice Terraces dan Air Terjun Tegenungan. Itu dalam next entry ye, sebab rasa dah panjang sangat entry yang ni 😉
So stay tune ye.

No comments:

Post a Comment